Digitális dokumentumok őrzik a lerombolt szír városok épületeit, míg újjá nem építik őket

A berlini Pergamonmuseum május 26-ig látható, „Szíria kulturális látképe- Megőrzés és archiválás háború idején” kiállítása a háború sújtotta Szíria kulturális örökségének megőrzését mutatja be- ezzel együtt felébreszti a reményt, hogy a többezer éves városok visszanyerik eredeti szépségüket.

Hogyan lehet háború alatt megőrizni egy ország kultúráját? A kiállítás virtuális sétára invitálja a látogatót, ahol tárgyakon, filmeken, fotókokn és interaktív képernyőkön keresztül ismerkedhet meg Szíria kultúrájával. Ezzel együtt bepillantást nyernek a Syrian Heritage Archive Project örökségvédelmi munkájába.

Miért fontos Szíria?

Szíria hosszú története során szemtanúja volt az ember letelepülésének, illetve a főníciaiak betűsorát vették át később a görögök, amiből ábécénk kialakult. A több ezer év során fontos kereskedelmi utak kereszteződése, illetve kultúrák és birodalmak ütközőpontja volt az egész ókorban és a középkorban.

A szír örökségvédelmi projekt

Az ősi, gazdag kultúrájú ország mindig is vonzotta az utazókat és a kutatókat. Ma ezeknek a leírások, fotók, térképek és alaprajzok felbecsülhetetlen értékű alapot jelentenek ahhoz, hogy a háború alatt lerombolt épületeket a jövőben felújíthassák, újra felépíthessék. A 2013-ban indult Syrian Heritage Archive Project digitális archívumában őrzi ezeket, hogy az utókor számára is elérhetővé váljanak.

Az ország határain kívül ez a szír kultúra leggazdagabb tára –ennek egy részét most a berlini Pergamonmuseum látogatói is megcsodálhatják. A fókuszban Damaszkusz, Aleppo, Palmüre, Raqqa és az úgynevezett holt városok (körülbelül 700, kora kereszténység korabeli kihalt település) állnak, melyeket a 2011-ben kitört háború súlyosan érintett. Damaszkusz és Szalah el-Din vára szerencsére többé-kevésbé megúszta, a Krak des Chevaliers keresztes lovag erődöt pedig már felújították.

Minden történet számít

A Syrian Heritage Initiative projekt folytatásaként Aleppóra, a világ legősibb, folyamatosan lakott városára koncentrálnak. Az „Aleppo Built Heritage Documentation Project” részletesen dokumentálja az ősi város fontos történelmi épületeinek pusztítását. A Crossroads Aleppo: Our City, Common Cultural Heritage, Our Memory” (Aleppói kereszteződés: városunk, közös örökségünk, közös emlékezetünk) aleppói lakosok beszámolóit és a város történelmi nevezetességeinek háttértörténetét gyűjti össze. Az “Interactive Heritage Map of Syria” (Szíria kulturális örökségének interaktív térképe) szír hagyományok elbeszélését, az országgal kapcsolatos visszaemlékezéseket őrzi. Ezek is láthatók a kiállításon új formában- internet archívum formájában.

A több mint 200 ezer fotó, régészeti tanulmány, térkép, alaprajz, rajz és szóbeli beszámoló forrása a kutatók mellett magán- és közlevéltárak, szír lakosok és menekültek voltak.

A szír kulturális örökségvédelmi projekt végső célja, hogy alapul szolgálhasson az ország jövőbeli újjáépítéséhez. Stefan Weber, a projekt vezetője így nyilatkozott: „Nem mi fogjuk újjáépíteni a várost, mi csak az ehhez szükséges dokumentumokat tudjuk biztosítani. Szerencsések vagyunk, hogy sok szír állampolgár érkezett Németországba, és vállalta velünk a közös munkát.”

A kiállítás május 26-ig látható a berlini Pergamonmuseumban.

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ