A koronavírus-járvány munkát ad a muzeológusoknak, levéltárosoknak

Mit csinál egy muzeológus és a levéltáros koronavírus idején? Dolgozik, mégpedig nem is akármit: megőrzi a mostani történéseket, dokumentumokat az utókor számára. Ahogy ezt az Amszterdami Városi Levéltárban teszik.

“A világ a feje tetejére állt. A koronavírus mindenkit érint, ez uralja a híreket. Az elsőleges természetesen az, hogy az egészségünket megőrizzük és megakadályozzuk a vírus terjedését. De az események történelmet írnak”- olvashatjuk az Amszterdami Városi Levéltár oldalán, ami -több holland kulturális örökséggel foglalkozó intézménnyel összefogva- digitális archívumot hozott létre, hogy megőrizze a koronavírushoz és annak következményeiről szóló dokumentumokat. 

“A legtöbb holland emlékezni fog erre a kivételes időszakra, bezártak az iskolák, a boltok, a szórakozóhelyek és éttermek, a múzeumok és a munkahelyek. A legtöbben otthonról dolgoznak és tanulnak. ez az összefogás különleges időszaka”- írják. Az emberek és a szervezetek különböző digitális csatornákon keresztül kommunikálnak- soha eddig nem látott mértékben függünk az online információtól és a digitális erőforrásoktól. “Ezt a pillanatot fontos megőrizni és a jövő generáció számára megörökíteni”. 

A koronavírus idején Hollandiában, akárcsak a világ több más pontján is, a kommunikáció honlapokon, közösségimédia-csatornákon, cseteken, blogokon, YouTube-on, mémeken, digitális fotókon keresztül folyik. Úgy tűnhet, hogy ezek a források örökéletűek, de valójában nagyon sérülékenyek. Ha nem őrizzük meg őket, ezek az üzenetek és képek tűnnek el legelőször, ahogy a krízis lecseng. Azzal, hogy megőrzik és elérhetővé, hozzáférhetővé teszik, az emlék eleven marad. Hollandiában már számos kulturális intézmény dolgozik zon, hogy a vírussal kapcsolatos forrásokat megőrizzék, mind helyi, mind országos szinten.

Az amszterdami az egyik legszebb levéltár, érdemes megnézni a bemutatkozó filmjüket:

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ