Múzeumba járni a karantén alatt is lehet: gyerekkiadás! - 4. rész

A múzeumok gondolnak azokra is, akiknek az élete a játékról és a felfedezésről szól, most mégis a négy fal között kell lekötni magukat. A gyerekeknek szánt oldalak között találni ismeretterjesztőt, kalandosat egyaránt, s bár nem magyar nyelvűek, nem mindegyikhez szükséges nyelvtudás- másrészt felfoghatjuk nyelvgyakorlásnak is!

Kövesd a békát!

Musée d’Orsay és az Orangerie

A francia nyelvű oldal Musée d’Orsay és a hozzá tartozó Orangerie gyerekeknek szánt igen látványos oldala. Az impresszionizmus, a posztimpresszionizmus és a 20. század elejének remekműveit rejtő egykori pályaudvar, illetve Monet óriási vízililiomos képeinek lelőhelye két kabalafigura, François Pompon jegesmedvéje és egy béka segítségével kalauzol a festmények és a festői életművek között. Igaz, hogy teljes egészében francia nyelven élvezhető, de igazából anélkül is megáll a lábán, ha szép képeket akarunk a gyerekekkel nézegetni és közben játszani.

Milyen színe van a T-rexnek?

Az Amerikai Természettudományi Múzeum oldalán 14 tudományág közül választhatunk aszerint, mi érdekel,  a dínók, a delfinek vagy épp Newton törvényei. Az online játékokat aszerint is csoportosították, hogy történetről, játékról, videóról vagy valamilyen kézzel fogható tevékenységről van szó (kísérlet, színező, modellezés, stb.) Az őslénykutatók csak találgatnak, milyen színű lehetett a Tyrannosaurus rex, de még messze vannak a megoldástól. A gyerekekre van bízva, ők milyennek képzelik.

Pattanj be az időgépbe!

A New York-i Met Múzeum gyerekeknek szánt MetKids nevű weboldalán egy időgépet találunk, ami történelmi kor, hely vagy téma alapján mutat  tárgyakat és grafikákat a múzeum termeiből. A „Nagy ötletek” alatt olyan témák szerepelnek, mint a találmányok, legendás lények, mágia és varázslat, a divat és a csaták, ami által a gyerekek úgy tanulnak, hogy észre sem veszik. Vannak videók és egy interaktív térkép a múzeumról, amivel virtuálisan megtekinthatjük a kiállításokat. A szövegek rövidek és jól érthetők az angolul most tanuló kisdiákoknak is.

A modern művészetnél nincs semmi viccesebb!

Alap nyelvtudással máris élvezhető a Tate igen vicces és hihetetlen kreativitással megalkotott gyerekoldala, a Tate Kids. Kiválaszthatjuk, melyik festményen szereplő frizura állna nekünk jól vagy Warhol nyomában banánt vagy levesesdobozt festhetünk, nem is akárhogy. Az izgalmas infók mellett sok játékot és játékos kérdéssort találunk, ami a felnőttek számára is jó kikapcsolódás.

A tanár úrnak van valami az orrán!

Hogy a németül tanulóknak és beszélőknek is ajánljunk valamit, íme a Rhino Palast, a düsseldorfi Kunstpalast gyerekeknek szóló oldala, ahol egy orrszarvú okít játékokon keresztül.

További oldalak, amiket érdemes böngészni, ha értelmes időtöltést szeretnénk a gyerekeknek (és szüleiknek):

  • Open Culture Coloring Pages: 113 múzeum tárgyaiból készült színező
  • SHOW ME: játékok, történetek, videók több múzeum gyűjteménye alapján
  • Hogyan készíts kollazsoszauruszt: a Smithsonian játékos munkafüzete 
  • Roald Dahl Museum: írj olyan történeteket, amilyeneket a Matilda, a Karcsi és a csokoládégyár vagy Szofi és a HABÓ írója, Roald Dahl alkotott
  • Exploratorium: tudományos kísérletek kísérletező kedvűeknek
  • Monterey Bay Aquarium: nyomtatható színezők és online játékok csodálatos tenger alatti víziállatok főszereplésével
  • National Museum of Australia: fura lények, tákolmányok és robotok kerülhetnek ki a kezünk alól. Barkácsolás, ragasztás, kézimunka minden mennyiségben.
  • Smarthistory: a már nagyobbaknak szánt oldal izgalmas áttekintést az az egyes történeti korszakokról és művészeti stílusokról, az egyes országok, régiók közötti kapcsolatokról és kölcsönhatásokról. Sokat tanulhatunk belőle mi, felnőttek is, főleg, ha sokat felejtettünk az érettségi óta. A tartalomfejlesztők neves digitális díjakat nyertek, ha kicsit szörfölünk az oldalon, rájövünk, miért.

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ