Magyar Menyasszony

2023 decemberére a Magyar Nemzeti Múzeum Magyar Menyasszony címmel nagyszabású kiállítást tervez, hogy bemutassa a magyar nő, a magyar menyasszony nézőpontjából az esküvői szokások, hagyományok, viseletek változását 1522 és 2022 között. A társadalmi sokszínűség jegyében a tárlatban egyforma hangsúlyt kapnak város és vidék, a népviseletek, a polgárosodás, a modernizáció, a hazánkban egymás mellett élő felekezetek és népcsoportok, illetve a különböző társadalmi rétegek

Bár a kiállítás megnyitására még várnunk kell néhány hónapot, a Magyar Menyasszony projekt kifejezetten aktív az online térben:

A Magyar Menyasszony Facebook-csoport közössége már több mint 10 700 tagot számlál, és ez a szám várhatóan csak még tovább emelkedik majd. Fontos azonban tudni, hogy a kiállításra, megőrzésre szánt fényképeket nem elegendő a Facebookon közzé tenni – a képeket és a hozzájuk tartozó történeteket IDE, a Magyar Menyasszony honlapjára várják munkatársaink.

A fényképek és történetek feltöltésének nincs és nem is lesz végső határideje. Az online gyűjtemény egy folyamatosan bővülő archívum, melynek célja, hogy örök időkre megőrizze és visszakövethetővé tegye a „beküldött” családi fényképeket és történeteket. Az eddig feltöltött esküvők száma már meghaladta az 1200-at! Minden, az online gyűjteménybe feltöltött, esküvő szerepelni fog egy kiemelt fényképpel a decemberben nyíló tárlaton.

 A fénykép(ek) rövid szöveg kíséretében abszolút az Instagram műfaja, nem véletlen hát, hogy ezen a felületen is megtalálni a Magyar Menyasszonyt. Saját, az Instagramra feltöltött képeinket a #magyarmenyasszony jelöléssel ellátva tudjuk megosztani a projektgazdákkal és a közösség tagjaival egyaránt.

A közösségépítésen túl az ismeretátadás is fontos szerepet kap a projekt online kiterjedésében. A (jelenleg) 12 epizódos Magyar Menyasszony podcast keretében megismerhetünk érdekességeket, hagyományokat, babonákat és szokásokat a világ minden tájáról – Dr. Simonovics Ildikó beszélgetőpartnerei történészek, néprajzkutatók, művészettörténészek, akik a házasságkötés és a menyasszonyság különböző aspektusaival ismertetnek meg bennünket, múltban és jelenben egyaránt.

 

A Magyar Menyasszony portált Csippán Tamás OMMIK-os kollegánk hívta életre, neki köszönhetjük a felület létét és működését, a felhasználók és a munkatársak által egyaránt napi szinten használt oldalakat, funkciókat. :)

 

A Magyar Menyasszony projekt ötletgazdája és főkurátora Dr. Simonovics Ildikó divattörténész, muzeológus.

 

 

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ