ITT Helyben történt

Az Óbudai Múzeum ITT (Identitás - Történet - Tudomány) néven, hagyományteremtő céllal helytörténeti konferenciát és módszertani műhelyt szervez idén november 27-28-án. A konferenciasorozat első, Budapest főváros egyesítésének 150. és az Óbudai Múzeum alapításának 50. évfordulójának alkalmából megrendezésre kerülő alkalom címe Helyben történt.

A konferencia elsődleges célja a résztvevő gyűjteményekben és intézményekben zajló azon helytörténeti kutatások és jó gyakorlatok bemutatása, amelyek a lokális ismeretanyag megőrzésére és széleskörű ismertetésére vonatkoznak.

Az elméleti előadások mellett, a konferencia másik eleme a gyakorlatban alkalmazható módszertani foglalkozások bemutatása, ismeretátadási műhely. E gyakorlati műhelymunkákon a kutatási készségek fejlesztése, új módszerek alkalmazása és a helyi történelmünk megértéséhez szükséges innovatív megközelítések felfedezése kerül a fókuszba.

A rendezvény célja, hogy platformot biztosítson az együttműködéseknek, a kritikus vitáknak és az olyan kutatások megismertetésének, amelyek feltárják és megőrzik elődeink történeteit. A szervezők tervei között szerepel, hogy a megvalósult előadások és workshopok anyagait konferenciakötet formájában is kiadják.

 

"Lehetőséget biztosítunk minden helytörténeti témában jártas kutatónak, tudományos munkatársnak, kulturális és ismeretátadási szakembernek, hogy a konferencia témájához kapcsolódóan nyújtsanak be előadásokat és jó gyakorlatokat. Két típusú megnyilvánulási lehetőséget biztosítunk a beadott témától függően: 20 perces, mélyebb előadás és 8-10 perces, bemutató jellegű előadás."

A beadványok a helytörténet lehetséges témájának alábbi köreit vizsgálhatják többek között, de nem kizárólagosan:

  • Kiemelkedő személyiségek és a közösségre gyakorolt hatásuk: Milyen hatással van egy-egy kiemelkedő személy a hely történelmére, és személye mennyiben befolyásolja a jelent.
  • A helyi történelmet alakító események és folyamatok hatása: Milyen hatással voltak a történelmet meghatározó események, nem esemény szintű változások a helyi történelemre.
  • Közösségi elkötelezettség és részvétel: Kezdeményezések, amelyek aktívan bevonják a közösséget a helyi történelem, a hagyományok feltárásába, megőrzésébe és megosztásába.
  • Ismeretátadás a múzeumpedagógia módszereivel: A helyi kultúra és történelem oktatásának a múzeumpedagógiai stratégiába való integrálásával és megvalósításával kapcsolatos jó gyakorlatok, amelyek a programok résztvevőiben a helyi örökség iránti kötődést ápolják.
  • Digitális történetmesélés: A digitális eszközök, platformok és technológiák használata a helyi identitás mélyebb megismeréshez és a szélesebb körben való ismeretátadáshoz.
  • Közösségek közötti kapcsolatok: A közösségek közötti eszmecserét elősegítő, a különböző helyi közösségek között hidat teremtő és a kölcsönös megbecsülést elősegítő gyakorlatok vizsgálata.
  • Egyéb, kapcsolódó tematikák

Helyszín: Óbudai Múzeum Goldberger Textilipari Gyűjteménye, 1036 Budapest, Lajos utca 136-138.

A jelentkezőket arra kérik, hogy a legfeljebb 300 szavas összefoglalójukat küldjék el az szervezőknek ezen a jelentkezési íven 2023. szeptember 06., 14.00-ig!

További részletekért kattintsanak ide, vagy felmerülő kérdések esetén keressék az Óbudai Múzeum munkatársait bizalommal az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen. 

Összefoglalva a fontos dátumok:

  • Az absztraktok benyújtásának határideje: 2023. szeptember 06., 14.00
  • Az elfogadásról szóló értesítés: 2023. szeptember 18.
  • Regisztrációs időszak: 2023. szeptember 7.- 2023. november 5. 23:59
  • Részletes program meghirdetése: 2023. október 11.
  • Konferencia időpontja: 2023. november 27-28.

Óbudai Múzeum

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ