Őszi kirándulás a Kassák Múzeummal: irány Horány!

MUNKÁSOK BAKANCSBAN ÉS FÜRDŐTRIKÓBAN 
Őszi kirándulás a Kassák Múzeummal: irány Horány!
Miklósi László történész előadása a Szentendrei-szigeten, az egykori Természetbarátok Turista Egyesületének horányi nyaralóterepén

A két világháború közti időszakban egy sajátos, és kimondottan a munkásléthez kötődő kultúra formálódott, amely az önszerveződésben és a kollektív cselekvésben, a természetjárás bizonyos módjában és egy közös nyelvben öltött testet. A '30-as évek végére létrejöttek a Munkás Testedző Egyesület gödi, a Természetbarátok Turista Egyesülete horányi és újpesti nyaraló telepe. A korszak politikai viszonyai között a nyaralótelepek egyre inkább egy sajátos ellenvilágot jelenítettek meg. A közösségi ünnepek felszabadító forgataga, a túl-világkiállítások installációi, az értelmetlen szövegek szavalása, a hatósági tiltások és az "álszemérem" szándékos megsértése ideiglenesen újraírták a társadalmi szabályokat. Akkor és ott a résztvevők számára megtapasztalhatóvá vált az osztályok és nemek közti egyenlőség, a szabad politizálás, a közösségi részvétel élménye.
Miklósi László történész vezetésével - aki egyúttal a horányi erdei Telep őslakosa -, megismerkedünk ezzel a ma is inspiráló közeggel, a telep történetével, mítoszaival, és közösségi életével.

Érdemes kényelmes cipővel, pikniktakaróval készülni!


Időpont: 2023. szeptember 30., szombat 10.30 - 14.00
A kirándulás találkozási pontja: Alsógödi hajóállomás 10.25 (hajó indulás: 10.30)
Megközelítés: A Nyugati-pályaudvarról a 09.45-kor induló vonattal, Alsógöd állomástól 15 perc séta Szentendrei szigeten.
A Szentendre felől kerékpárral csatlakozókat a belvárosi révnél, a 9.35-kor induló kompnál várjuk.

A kiránduláson és az előadáson való részvétel kizárólag előre váltott belépőjeggyel lehetséges. Az online jegyvásárlásra a program jegymester.hu oldalán van lehetőség.

Fotó forrása: FORTEPAN / Dénes János, A horányi telep ikonikus kerekes mólója 1963-ban.

Kassák Múzeum

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ