MuseumDigit 2023 - jubileumi konferencia

A MuseumDigit a Magyar Nemzeti Múzeum szakmailag elismert, nagy múlttal rendelkező konferenciája, melyet idén november 21-22-én 10. alkalommal rendez meg az Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központ. Az idei év témáit összesen hét szekcióban mutatjuk be: első napon a 21. század múzeuma, a múzeum és közösség – múzeum és közönség kapcsolata és a digitális újítások lesznek a fő témák. A konferencia második napját a mesterséges intelligencia hatásainak és lehetséges felhasználási módjainak vizsgálatával töltjük, majd az online kommunikáció és a digitális kulturális javak megőrzésével kapcsolatos előadásokat hallhatunk.

Jegyvásárlás az alábbi linkre kattintva indítható: https://jegy.mnm.hu/programok/reszlet/10-museumdigit-konferencia--2023_1695377184

Ajánló a konferencia-előadásokból:

  • Jubileumi rendezvényünkön nyitóelőadást tart Dr. Marko Mele, az Universalmuseum Joanneum tudományos igazgatója, melyben a múzeumi digitalizáció trendjeiről, helyzetéről nyújt majd átfogó képet.
  • A második napon az MI szekciókat Robert Erdmann, a Rijksmuseum tudományos főmunkatársa (senior scientist) nyitja meg, aki az MI múzeumi felhasználásáról és a Rijksmuseum mesterséges intelligenciát alkalmazó tudományos projektjeiről fog mesélni.
  • Előadóink sorában láthatjuk Selma Greent, a Tampere Művészeti Múzeum és Múmin Múzeum igazgatóját, aki arról beszél, hogyan érdemes elkezdeni a múzeumi digitális fejlesztéseketés hogyan lehet közösségeket és közönséget megszólítani a digitális szolgáltatások segítségével.
  • Bemutatkozik a nagy sikerű Magyar Menyasszony projekt, melyről a kiállítás főkurátora, Simonovics Ildikó tart előadást. A Magyar Menyasszony projekthez létrehozott portál és adatbázis technikai megoldásairól Csippán Tamás fejlesztő, az OMMIK munkatársa mesél majd.
  • Izlandról érkezik hozzánk Áskell Heiðar Ásgeirsson és Freyja Rut Emilsdóttir, akik az 1238 – The Battle of Iceland nevű kiállításukon alkalmazott virtuális valóság (VR) és alternatív valóság (AR) technológiákat mutatják be, így Izland történetének egyik leghíresebb csatáját élhetik át a látogatók.
  • Veszelszki Ágnes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Digitális Média és Kommunikáció Tanszék vezetője a tudománykommunikációról és a múzeumi kommunikáció legújabb trendjeiről tart előadást. Vajon miképpen alakítja át az eddigi gyakorlatot a mesterséges intelligencia, különösképpen a generatív AI?

 

Időpont: 2023. november 21-22.

Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum, Díszterem

A programról részletesen a MuseumDigit oldalán olvashatnak: https://museumdigit.hu/

 

Várunk mindenkit a régió kiemelt szakmai konferenciáján, izgalmas előadásokkal a digitális világ új trendjeiről, innovációiról és a kulturális örökségi tartalmak kreatív felhasználásáról! A konferencián való részvétel feltétele a jegyvásárlás és az érvényes regisztráció!

A regisztrációs űrlap kitöltésének határideje 2023. november 13. éjfél.  

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ