Mitől lesz élmény a kiállítás?

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület november 14-én adja át Az Év Kiállítása 2023 díjakat a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában. A díjátadót szakmai konferencia követi, ahol előadások, kerekasztal-beszélgetés és villámbemutatók keretében a kiállítás mint élmény kerül bemutatásra.

A látogatószámok visszaesése a pandémia után, a gazdasági válság közepette szinte minden kulturális intézményt folyamatos gondolkodásra sarkall, hogy a csökkenést megállítsa, a trendet megfordítsa. A múzeumok elsősorban az élményközpontúsággal, a szórakoztató, játékos ismeretterjesztés eszközrendszerének megújításával reagáltak.

A konferencia célja, hogy körbejárja az interaktivitás és a multimédiás megoldások múzeumi alkalmazásának lehetőségeit. Átgondolja, mennyiben mások a gyűjteménnyel rendelkező, azt közkinccsé tevő intézmények tárlatainak feladatai, céljai a történeti és természettudományi látogatóközpontok kiállításaihoz képest. Mindkét helyszínen fontos a bevonódás, a saját látogatói élmény, a hitelesség és megvalósítás igényessége – rendkívül széles az a spektrum, amivel ez elérhető: a digitális valóságba való belépéstől a színházból kölcsönzött elemekig.

Ismerjük meg, osszuk meg véleményünket, tapasztalatainkat a múzeumi kiállítási eszköztár új elemeiről!

A részvétel ingyenes, de regisztrációköteles.

A konferenciára regisztrálni és villámbemutatókkal jelentkezni 2023. október 31-ig lehetséges.

Időpont: 2023. november 14. 

Helyszín: BTM Vármúzeum, Barokk Csarnok (1014 Budapest, Szent György tér 2. Budavári Palota E épület)

 

Tervezett program

 

9:30 – 10:00    Regisztráció

10:00 – 10:15   Köszöntők (felkérés alatt)

Népessy Noémi, a Budapesti Történeti Múzeum főigazgatója

Vincze Máté, közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár

Bereczki Ibolya, a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület elnöke

10.20 – 10.50   Az Év Kiállítása 2023 díjátadó

11:00 – 12:00     Előadások

Szlavkovszky Mariann, Soproni Múzeum

Szvoboda László, SpektakulArt Kft., Kiállítás Másként konzorcium

Pénzes Boróka, Magyar Nemzeti Galéria

12:00 – 13:15    Kerekasztal-beszélgetés: Megelevenített múlt. Vezeti: dr. Török Róbert, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

A kortárs muzeológia egyik kulcsfogalma a részvételiség, a bevonódás: az egyének és közösségek hogyan lehetnek minél inkább részesei a múzeum működésének? Ezt a megközelítést a kiállításokra alkalmazva, a múlt megelevenítésével, kosztümös újrajátszásával, a tárgyak és emlékek dramatizált pillanatokba sűrített színre vitelével, a művészeti ágak és műfajok közötti átjárás kreatív formáival találkozunk. Hogyan válik élménnyé a részvételiség, miként válnak új tapasztalatok forrásává a múzeumi kiállítások? Résztvevők: Németh Ádám, múzeumpedagógus, DFT Hungária, Szabó Attila, rendezvényszervező, Herman Ottó Múzeum, Tompa Andrea, író, színikritikus, Végh Ildikó, dramaturg, Katona József Színház

13:20 – 14:00     Ebédszünet

14:00 – 15:10     Villámbemutatók, nyílt felhívás alapján. Vezeti: dr. Katona Júlia művészettörténész

15:15 – 15:20     Zárszó

15:30–               A Budapesti Történeti Múzeum kiállításainak megtekintése

 

Pulszky Társaság

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ