Intelligens tájak

A Kortárs Építészeti Központ és a PAD Alapítvány 2023. november 9. és 11. között nemzetközi konferenciát szervez a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében Intelligens tájak. Régiófejlesztés a kultúrtájmenedzsment eszközeivel címmel. A találkozón szerepet kap a kultúra témája is: a résztvevők hallhatnak a történetmesélés és a kortárs művészet régió identitására gyakorolt hatásáról, a kulturális turizmusól és a Balaton régió építészetéről is.

A Balaton-felvidéki lét a hazai kultúrában egyike a jó életről alkotott ideáloknak, miközben a mindennapi valóság sokkal árnyaltabb ennél. A táj egyediségéből és vonzerejéből adódó lehetőségekhez kihívások is párosulnak: ilyen az elmúlt évtizedekben a Balaton-parttól távolabb is megjelenő tömegturizmus, az egymás mellett létező sokszínű életmód-mintázatok és a belőlük fakadó konfliktusok és ingatlanpiaci feszültségek, vagy a változó éghajlat és életmódok hatása az ökológiai tájra, a hagyományos gazdálkodási formákra és gyakorlatokra, de legfőképpen a közösségekre.
 
A 2023. november 9-11. között Veszprémben, az ActiCityben megvalósuló INTELLIGENS TÁJAK Nemzetközi Konferencia célja, hogy helyi, hazai és nemzetközi példákon keresztül feltárjuk a táj, a gazdaság és a kultúra összefüggéseit, kölcsönhatásait és módszereit, és ezek szerepét a Balaton-régió fejlődésében és jövőképében, a változást lehetővé tevő szereplők bevonásával. A konferencia egyike a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program szakmai záróeseményeinek.
A térség közös, fenntartható jövőképének kialakításához érdemes olyan régióktól tanulnunk, akik mind stratégiaalkotás, mind megvalósítás terén előttünk járnak. Ezt támogatja a konferencia nemzetközi programja, miközben regionális és hazai kezdeményezések tudáscseréjére és értékes szakmai kapcsolatok építésére nyílik lehetőség.
 
A konferencia részletes programja elérhető az esemény leírásában: https://www.facebook.com/events/808547573867280 
 
A rendezvényt ajánlják mindazoknak, akik tenni szeretnének a Balaton-felvidéki régió jövőjéért és nyitottak arra is, hogy más térségek gyakorlataiból tanuljanak.
A konferenciára itt válthatnak jegyet. A konferenciát a régióban élők és a diákok kedvezményes jeggyel látogathatják.
A konferencia nyelve a magyar és az angol.

 

Kreatív Európa Iroda

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ