The Land of Great Transformation

Január 18-án délután került sok a a 2024-es magyar-török kulturális évad első hivatalos eseményére, a The Land of Great Transformation”című konferenciára. A konferenciát a Magyar Nemzeti Múzeum és az MNM Nemzeti Régészeti Intézete, valamint Törökország Kulturális és Idegenforgalmi Minisztériuma és Törökország Budapesti Nagykövetsége közösen rendezte meg, a rendezvény moderátora Dr. Virágos Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum régészeti főigazgató-helyettese, a Nemzeti Régészeti Intézet vezetője volt.

 

Dr. Hammerstein Judit, a Magyar Nemzeti Múzeum megbízott főigazgatója köszöntőjében beszélt azokról a mélyen gyökerező kulturális összefonódásokról, melyek segíthetnek elmélyíteni a két ország közötti kapcsolatokat - ezek nem csak a Magyarországon jelen lévő építészeti emlékek, mecsetek és türbék, de ilyen emlék a fürdőkultúra, a gasztronómiai és nyelvi lenyomatok, melyeket a mai napig őrzünk. Ugyanakkor a kulturális kapcsolat korántsem egyoldalú, hiszen Törökországban is számos épület, emlékhely és egykori reform őrzi magyar tudósok, orvosok és építészek munkáját. Főigazgató asszony arra is kitért, hogy különösen nagy öröm számunkra, hogy a magyar-török kulturális évad legközelebbi eseménye nem más, mint az MNM új vándorkiállításának isztambuli megnyitója. A Törökországépítő magyarok című utazó kiállítás Isztambul után Ankarában, Rodostóban és végül az isztambuli Liszt Intézetben lesz látható a nagyközönség számára. 

A konferencián szintén köszöntőt mondott C. Gülşen Karanis Ekşioğlu, Törökország magyarországi nagykövetasszonya. Beszédében arra hívta fel a figyelmet, mennyire fontos szerepet tölthet be a régészet két ilyen kulturális örökségekben gazdag ország megismerésében és a rejtett kapcsolódási pontok felfedezésében.

 

A konferencián két izgalmas régészeti előadást hallgathattak meg a résztvevők. Az elsőt Prof. Dr. Necmi Karul, az Isztambuli Egyetem Őskori Régészeti Tanszékének vezetője tartotta, aki képekkel gazdagon illusztrált beszámolóban mutatta be a Taş Tepeler régióban tett legújabb felfedezéseket. Dr. Raczky Pál, az ELTE Régészettudományi Intézetének professzor emeritusa pedig a nemrégiben az MNM intézményi hálózatba került új régészeti bemutatóhely történetét és jelentőségét ismertette meg az érdeklődőkkel.

 

Az előadásokat követően Törökország Kulturális és Idegenforgalmi Minisztériumának támogatásával fogadásra kerül sor a Magyar Nemzeti Múzeum Kupola- és Kandallótermében, a fogadás alatt pedig az eseményhez kapcsolódó, a Taş Tepeler régió leleteit bemutató digitális fotókiállítás volt látható.

 

A magyar-török kulturális évaddal hazánk és Törökország diplomáciai kapcsolatának felvételét és a Török Köztársaság megalakulásának századik évfordulóját ünnepli a két ország, melynek megnyitó gáláját 2023. december 18-án élőben közvetítette a Müpából az M5 kulturális csatorna.

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ