Solium Regni – Az ország trónusa

Egy héttel ezelőtt, február 9-én, az OMMIK munkatársainak lehetősége nyílt szakmai látogatást tenni a székesfehérvári Koronázó Bazilika Nemzeti Emlékhely Látogatóközpontba és megcsodálni a Solium Regni – Az ország trónusa című állandó kiállítást. A tárlat megtekintése mellett megismerkedhettünk a kiállítás mögött meghúzódó szakmai és művészeti koncepcióval egyaránt, valamint a Látogatóközpont létrejöttének körülményeivel is, hiszen Biczó Piroska (a kiállítás kurátora) mellett Czakó Zsolt (kiállítás és arculatgrafika, filmek, videoinstallációk, művészeti látványelemek tervezése) és Kern Orsolya (kiállítás és installáció építészeti tervei, múzeum építészeti, belsőépítészeti tervei) vezettek körbe minket. A 2023 novemberében megnyílt kiállítás különösen kedves a szívünknek, hiszen megvalósulásában Kinde Anna kolleganőnknek is fontos szerepe volt.

 

“Székesfehérvár a középkori Magyar Királyság koronázóvárosa volt. Ezt a rangot a királyi trónszék – a forrásokban solium regni, azaz az ország trónusa – biztosította, melyet Szent István, Magyarország első királya az általa alapított Szűz Mária-templomban helyezett el. Az uralkodó temetkezési helyének is ezt jelölte ki. István király 1083. évi szentté avatásával a sírját őrző templom az országalapító kultuszának központja, meghatározó uralkodói temetkezőhely, a királykoronázások és a törvénykezés helyszíne lett.”

 

A kiállítás három emeletet foglal magába, de ez a rétegesség nem csak építészetileg jelenik meg – a kiállítás koncepciójában kezdettől fogva szerepelt egy másfajta hármas tagolás is. Attól függően, hogy ki milyen mélyen tud és szeretne elmélyedni az itt elmesélt történelemben, különböző időintervallumokat tölthetünk el egy-egy témakör megismerésével – 3 másodpercet, 3 percet vagy akár 30 percet is. A kiállítás egészére jellemző egy visszafogott, mégis alapjaiban meghatározó megjelenés. Egyszerű, letisztult vonalakból bontakozik ki egy régmúlt, a nagyközönség számára kevéssé ismert világ. Három szín, a fekete, a fehér és az arany határozza meg a Solium Regni arculatát, létrehozva ezzel egy harmonikus, belsőséges közeget, mely egyszerre nyitott a múlt és a transzcendens felé. 

 

A kiállítás különlegessége, hogy a régészeti leletek mellett kortárs műalkotások is helyet kaptak a tárlatban, a múlt és a jelen pedig a gondos tervezésnek és kivitelezésnek köszönhetően tökéletesen kiegészítik egymást. A Látogatóközpont nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy a múzeumlátogatás mindenki számára élvezetes legyen. A kiállításban az interaktív installációk megcsodálásán túl számos helyen a látogatók közelebbről is kapcsolódhatnak a kiállítás leletanyagához. A fogadótérben megjelenő színek és formák kiválasztása is tudatos művészi koncepció eredménye, hiszen az élénk színű, vidám párnák és a mögöttük látható mintázat egyaránt a heraldika képi világát elevenítik meg. Az emeletek között sétálva több olyan pontot is felfedezhetünk, ahol a látogató saját maga is alkotóvá válik – épületszerkezeteket, mozaikokat és edényeket teremthetünk újjá, sőt, alkotó munkánk színes eredményeit haza is vihetjük magunkkal.

Szakmai programról lévén szó, indulás előtt még bepillantást nyerhettünk a látogatóközpont alatt meghúzódó raktárba is, ahol további részleteket tudhattunk meg az itt őrzött leletanyag történetéről, a gyűjteményezés nehézségeiről és lehetőségeiről.

 

A Solium Regni – Az ország trónusa kiállításról tovább olvashatnak a kiállítás honlapján, illetve Facebook oldalán. Az OMMIK képes beszámolóját megtalálják Múzeum Most Facebook oldalunkon és az Instagramon

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ