Raktármerülés a Néprajzi Múzeumban

Közeledik március 5., a Néprajzi Múzeum napja, ebből az alakalomból pedig számos érdekes és izgalmas rendezvényre kerül sor az intézmény szervezésében. Ilyen a Raktármerülés I. is, melynek keretében Szöllősy Gabriella, Tasnádi Zsuzsa és Vida Gabriella mutatják be a Néprajzi Múzeum rejtett kincseit. 

 

A Könyvtárban:

A könyvtári állomány több mint 90 százaléka zárt raktárban található, amelynek rendszere alapvetően eltér a nyilvános olvasóterem rendjétől, egyben a Könyvtár 150 évének változásait is tükrözi. A program résztvevői betekinthetnek az új helyiségekbe és az itt folyó munkába, és akik jártak a múzeum régi épületének könyvraktárában, össze is vethetik egymással a két helyszínt.

 Az Archívumban:

Mi rejlik a múzeum archívumi raktárában? A Néprajzi Múzeum Napján, március 5-én megmutatjuk, hogy nemcsak unalmas iratfolyóméterek, hanem egyedi kéziratos naplók, emlékkönyvek, naiv rajzok és dokumentatív akvarellek, fonográfhengerek, világháborús képeslapok, korai üvegnegatívok, autokróm (színes) fotók és síkfilmek is. A raktárbejárás résztvevői azt is megtudhatják, hogyan ismerhetők fel a korai képeslapok, a különböző fényképek technikái, a grafikai nyomatok sokfélesége, és hogy milyen műtárgyvédelmi raktári körülményeket tudunk biztosítani ezeknek az anyagoknak az új épületben.

A Kerámiagyűjteményben:

A Néprajzi Múzeum kerámiagyűjteménye a főépületben található. Öt teremben, három szinten helyeztük el tárgyainkat tárgytípusok és készítőhelyek szerint, nyitott és zárt polcok, fiókok rengetegében. A beköltözés óta most először kínálunk lehetőséget a 28 ezer Kárpát-medencei kerámiát és 1500 üvegtárgyat őrző gyűjtemény meglátogatására.

 

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A ruhatár használata kötelező. A program során fénykép-, videó- és hangfelvétel készítése tilos!

 

Időpont: 2024. márc. 5. 10:30 - 12:00

Találkozási pont: A Néprajzi Múzeum Damjanich utca felőli bejárata, információs pult

 

A programsorozat további rendezvényeiről ide kattintva olvashatnak.

Néprajzi Múzeum

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ