Az Év Múzeuma 2024

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület által évről-évre meghirdetett Az Év Múzeuma cím és az azzal járó díj a megelőző évben jelentős eredményeket felmutató muzeális intézmények elismerése és tevékenységének támogatása. Az elismerésre az az intézmény számíthat, amelyik sikereit stratégiai alapú fejlesztéseknek köszönheti, és a múzeumi tevékenység valamennyi területén – épülete(i) komplex, a környezeti szempontokat is figyelembe vevő fejlesztésével, a gyűjteményezéstől a gyűjteményei feldolgozásán és közreadásán, tudományos munkáján túl közönségkapcsolataival, ismeretátadási tevékenységével, a közösségekkel kialakított kapcsolatai erősítésével – kiegyensúlyozott fejlődést ért el, és egy vagy több területen a csúcsra jutott.

 

Az Év Múzeuma 2024 díjat az a muzeális intézmény kaphatja meg, amelyik az alábbi területek közül legalább háromban kiemelkedő változást ért el, vagy innovatív megoldásokat honosított meg a megelőző három év során zajló fejlesztései csúcsaként a díj átadását megelőző évben:

1. Megújulás

2. Gyűjteménymenedzsment

3. Ismeretátadás és hozzáférés

4. Szolgáltatások

5. Társadalmi felelősségvállalás

 

 

Az ajánlások és jelentkezések útján benyújtott pályázatok alapján a bírálóbizottság értékeli az egész múzeumi szakma szempontjából kiemelkedő, előremutató teljesítményeket, innovációkat, ugyanakkor a pályázók eredményeit mindenesetben önmagukhoz, társadalmi és gazdasági környezetükhöz és lehetőségeikhez képest méri. Az Év Múzeuma 2024 díjra a Magyarországon muzeális intézményi működési engedéllyel rendelkező és a statisztikai adatszolgáltatást teljesítő muzeális intézmények nyújthatnak be pályázatot. Az elismerés két kategóriában adható ki. A nagymúzeumok kategóriájában az országos múzeumok, az országos szakmúzeumok és a megyei hatókörű városi múzeumok versenyezhetnek. A kismúzeumok kategóriájában a területi múzeumok, tematikus múzeumok és közérdekű muzeális gyűjtemények, illetve kiállítóhelyek versenyezhetnek. Mindkét kategóriában legfeljebb egy fődíj adható ki.

 

A pályázatok benyújtásának végső határideje: 2024. március 20.

 

A tejles pályázati kiírás már olvasható a Magyar Múzeumok Onlineon.

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ