Nagy napok emlékei - A Magyar Menyasszony kiállítás

Tegnap este ünnepélyes keretek között érkezett el a nagy nap. December 13-án, Luca napján nyílt meg a Magyar Menyasszony kiállítás - az időpont választása feltehetően nem volt véletlen, hiszen ehhez a különleges naphoz kifejezetten sok népszokás kapcsolódik, többek között a párválasztással, házasodással kapcsolatban. 

Köszöntőt mondott dr Hammerstein Judit, a Magyar Nemzeti Múzeum megbízott főigazgatója és Vitályos Eszter parlamenti államtitkár, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese de a megnyitón jelen volt Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára is. Dr. Simonovics Ildikó, divattöreténész, muzeológus, a Magyar Menyasszony Projekt ötletgazdája és a kiállítás főkurátora beszédében megköszönte a segítséget minden szerettének, kollégának, szakmai partnernek és természetesen a Magyar Menyasszony közösség tagjainak, hiszen az ő tevékeny közreműködésük és támogatásuk nélkül nem jöhetett volna létre az az álom. A kiállítást Ugron Zsolna József Attilla-díjas író nyitotta meg. Az est vendég előadóművésze, mondhatni vőfélye, Berecz András Kossuth-díjas énekes, mesemondó, népmesegyűjtő, folklórkutató és előadóművész volt.

 

A Magyar Menyasszony tárlat 500 évre visszamenően irányítja a figyelmet a nők helyzetére, szerepére, életkörülményeire, személyes történeteikre, házasságaikra. Több száz ismert és ismeretlen nő története elevenedik meg: féltve őrzött ruháik, kellékeik, szerelmes leveleik, melyek mind a női szerepek és az esküvőhöz, házassághoz fűződő viszony változásáról mesélnek. A Magyar Nemzeti Múzeum Múzeum körúti oldalának kerítésén már látható a Magyar Menyasszony nagyszabású időszaki kiállításának pop up változata. A szabadtéri tárlaton a járókelők megismerkedhetnek a kiállítás koncepciójával, azzal, hogy a projekt milyen nagy hangsúlyt helyez a közösségére és közönségére. A kerítéskiállítás év végéig látható.

 

Addig is, amíg személyesen is ellátogatnak erre a magával ragadó kiállításra, figyelmükbe ajánljuk a Magyar Menyasszony portált, ami Csippán Tamás kollégánk keze munkáját dicséri. A Magyar Menyasszony projektről korábban már írtunk az OMMIK oldalán, a kiállításban készített képeinket pedig megtalálják az OMMIK közösségi média felületein: Múzeum Most Facebook oldalunkon, MuseuMap_ Instagram profilunkon és Pinteresten.

 

A Magyar Menyasszony kiállítás, mint a Magyar Nemzeti Múzeum időszaki kiállítása mától egészen 2024. augusztus 25-ig látogatható - jegyvásárlás az alábbi linken indítható. A Programok menüpontban pedig már elérhetők a dr Simonovics Ildikó által vezetett kurátori tárlatvezetések. 

 

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ