Feltárul a mesevilág - a Magyar Menyasszony kiállítás csodái

 Ahogy annak idején beszámoltunk róla, a tavalyi esztendőben a Magyar Nemzeti Múzeum kollégáinak, s így az OMMIK csapatának is lehetősége nyílt ellátogatni a Magyar Zene Házának Hangdimenziók – Zenei utazások térben és időben címet viselő kiállításra, mely 2022-ben nyílt meg a látogatók előtt. Sőt, hosszabb-rövidebb időre még a Nekünk írták a dalt! magyar poptörténeti kiállításra is benézhettünk.

 

A szívélyes fogadtatást és az izgalmas szakmai programot most nyílt alkalmunk viszonozni – dr. Simonovics Ildikó kurátori vezetése mellett szerda délután a varázslatos Magyar Menyasszony kiállításban fogadhattuk a Zene Háza kollégáit.

 

A kiállítás az elmúlt 500 év házasodástörténetén vezeti keresztül a látogatót, a XVI. századból, egy olyan korból indulva, amelynek történetét jobbára férfiak írták. A rendkívül sokszínűen illusztrált tárlat egyszerre világít rá arra, hogy a nők szerepe fontosabb volt, mint az a történetírók rostáján átszűrődik, illetve arra is, hogy miként változott az elmúlt öt évszázadban a nők társadalmi szerepe és harcolták ki maguknak saját sorsuk alakulásának jogát, lehetőségét.

A kiállítás a Múzeum saját gyűjteményére és a közösségi gyűjtés nyomán érkezett felajánlásokra építkezve jött létre.

 

Ahhoz, hogy a látogató megérkezzen a kiállítási térbe, egy szalagerdőn kell átsétálnia - belépve ezzel egy lenyűgöző, varázslatos világba. A kiállítás idővonala 1000. előtt indul, a felelségrablás bevett gyakorlatának idejéből, az aktuális, utolsó elem rajta Karikó Katalin 2023-as Fiziológiai és orvostudományi Nobel-díja. A Magyar Menyasszony kiállítás egymást követő termei bár más-más tematika köré rendeződnek, együtt olyanok, mint egy hatalmas ékszerdoboz rekeszei. A legizgalmasabb egység talán az a labirintus, amely az elmúlt 500 évből 50 női sorsot mutat be, kiegészítve egy-egy tárgyi emlékkel, ruhával, ékszerrel vagy éppen szerelmes levelekkel. Bár nem minden történet végződik happy enddel, sőt, a kiállítás egésze mégis meg tudja tartani varázsalatos, szinte mesei atmoszféráját. Nőkről, divatról, szerelmekről, de végső soron az életről, annak minden szegmenségről is szól ez a kiállítás, nem csak nőknek és nem csak az esküvők szerelmeseinek. A kiállítás végéhez közeledve külön teret kaptak a közösségi gyűjtés során beérkezett képek - egy interaktív installációban megkereshetjük rokonaink, barátaink vagy éppen saját esküvőnk fotóját.

 

A Magyar Nemzeti Múzeum nagyszabású időszaki kiállítása mintegy két hónapja látogatható, az ünnepélyes megnyitón pedig mi is részt vettünk, hiszen a projektben kulcsszerepet játszó Magyar Menyasszony portál Csippán Tamás kollégánk keze munkáját dicséri.

 

A rendhagyó, esti tárlatvezetésen készült fényképeinket megtalálják az OMMIK közösségi média felületein Múzeum Most Facebook oldalunkon és az Instagramon.

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ